Bu Blogda Ara

11 Mart 2012 Pazar

BAL

Soğuk Algınlığı İlaçları Zararlı: Bal Yararlı



Amerİkan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA), geçtiğimiz günlerde yayınladığıuyarı raporuyla, 6 yaşından küçük çocuklara verilen ve çoğunlukla reçetesiz satılan "öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları"nın, işe yaramadığı ve zararlı olduğunu açıkladı.

Burun tıkanıklığını gideren "dekonjestan"; burun akıntısı, hapşırma gibi alerjik belirtilere karşı kullanılan, "antihistaminik"; ve öksürüğü baskılayan "antitussif" türü kimyasal maddeler, yararlı olmadığı gibi, ölüm ihtimalini, 2 yaşından küçük çocuklarda artırdığı kaydedildi.
Rapora göre, bu ilaçların, etkili olduklarını gösteren, kesin bilimsel kanıtlar bulunmuyor. Çok ciddi, ölümcül de olabilen yan etkileri gösterebiliyorlar. Dozlar aşılmadığında, emniyetli oldukları ileri sürülmesine rağmen, sık veya yüksek dozlarda kullanımlarında, yan etkileri ve ölüm riski yüksek olabliyor.



"ÖKSÜRÜĞE KARŞI BAL"
ABD'de yapılan bir araştırma, çocuklara yatmadan önce verilecek bir tatlı kaşığı balın, öksürüğü hafifletebileceğini ortaya koydu. Araştırmayı yapan Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarından, Ian Paul ve arkadaşları, balın, öksürük ilaçlarıyla karşılaştırılınca; en iyi seçenek olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, balın, tahriş olmuş boğazı kaplayarak, yumuşatabileceğini kaydetti. "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine Dergisi"inde, yayımlanacak araştırma konusunda, doktor Paul, şuları söylüyor:
"Birçok aile, bu buluşlumuza güvenecek ve 'annelerimiz haklıymış' diyeceklerdir. Ancak bir yaşın altındaki çocuklarda, botulizm(ender rastlanan besin zehirlemesi) riski oluşabileceğinden, dikkatli olunması gerekir."




ÜST SOLUNUM YOLLARI, ÖKSÜRÜK VE GRİP İÇİN: "BAL"
Akşam yazarlarından Dr. Murat Kınıkoğlu:
"Daha önce çocuklarınıza, olur olmaz öksürük şurubu içirmemeniz için sizleri uyarmıştım. Bugün, bu konuda yayınlanan, yeni bir çalışmadan bahsedeceğim.
"Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle öksüren; 2-18 yaşları arasındaki 105 çocuk, üç gruba ayrılmış. Birinci gruba, hiç ilaç verilmezken; ikinci gruba, iki kaşık bal; son gruba ise öksürük şurubu verilmiştir. Araştırmacılar, her üç grupta; öksürüğün şiddetini, süresini ve uyku üzerindeki etkisini, takip etmişler. Sonuçta öksürüğü, en iyi dindiren ilacın, "bal" olduğu görülmüştür.
"Antioksidan ve antimikrobik etkisi olan bal, hava yollarındaki mukusu yumuşatarak kolayca atılmasına yardımcı oluyor. Grip salgınlarının, had safhada olduğu şu günlerde, öksürük şuruplarına sarılmadan önce; günde üç kez, birer tatlı kaşığı balı denemenizde yarar var. Balı, sıcak sütün içine katıp içerseniz, rahatlatıcı etkisini daha çok hissedersiniz."
yaklasansaat, 23/01/2008




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum ve beğenileriniz için teşekkür ederim.