Bu Blogda Ara

30 Mayıs 2012 Çarşamba





Meyve Çekirdeklerini Çöpe Değil, Toprağa Atın !

Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar.
Bu yıl (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, yani toprağın bereketinin yüksek olacağı bir yıl...
Bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Yapacağınız en büyük kötülük çekirdekleri poşetlere hapsetmektir. Bunu yapmayın ve yaptırmayın.
Çekirdekleri mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak kadar su dökün. 
O anda gömme imkanınız yoksa çekirdekleri birşekilde biriktirip yanınıza alın, ya da arabanıza koyun; arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun.
Korkmayın bu çevre kirliliğine neden olmayacaktır, aksine çevreye yeni bir yaşam verecektir. Çünkü doğa, o yeni çekirdekleri hemen kucaklayacak ve besleyecektir…
Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmıştır. 
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım… 
Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.
Ayrıca, meyve çekirdeklerinin çöpe atılmasının, en büyük israflardan birisi ve ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet olduğunu unutmayalım.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler,

2 yorum:

  1. Kiraz, erik, kayısı ve yenidünya çekirdekleri bahçeye itina ile atılıyor hemen hergün!

    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum ve beğenileriniz için teşekkür ederim.