Bu Blogda Ara

11 Ağustos 2012 Cumartesi

KIŞA HAZIRLIK 3

                                         
                                                                        Domates 
                                   
 Kan basıncını ve kolesterolü düşürür.

 Domateste bol miktarda A, C vitaminleri ,folik asit ,potasyum  bulunmaktadır.

Çok güçlü bir antioksidandır.

Soğuk algınlığı ve gribi önler.

Cildi güzelleştirir ve korur, yaşlanmaya karşı savaşır.

Prostat  kanserini  önler.


          Yani anlayacağınız her derde devadır domates.

Övünmek gibi olmasın ama en güzel domatesler de

Çanakkale de yetişiyor sanki. 

Çok eskiden buralarda kız evlenirken  mutlaka çeyizinde en iyi 

cinsten domates, biber, patlıcan, kavun karpuz tohumu  bulunurmuş.





  

Diğer yörelerde var mı bilemiyorum ama Çanakkale de köylüler tarafından yetiştirilen 

pembe domates, zar gibi kabuğu olan pembe domates çok lezzetlidir,mis gibi de kokar.

salatalarda ve söğüş olarak kullanılır.



                                                              Domates Suyu

                                          5 kg domates

                                         Yarım yemek kaşığı tuz





              Domatesleri yıkadıktan sonra enine ikiye bölün,biraz sıkarak çekirdeklerini çıkarın.







                                             Domatesleri doğrayıp bir tencereye alın.








                                             10 -15 dakika kadar kaynatın,ocağı kapatın.






                                                             El blenderi ile iyice ezin,  












Tuzunu ilave edip bir iki taşım tekrar kaynatın.







                              Sıcak sıcak kavanozlara boşaltın,kapaklarını kapatıp ters çevirin.







Salça ile domates suyu arası bir kıvam oluyor,biraz daha kaynatırsanız salça oluyor.




                                                          

Çok kolay ve diğer domates sularından çok lezzetli oluyor,denemenizi  tavsiye ediyorum.

5 kg domatesten 3 kavanoz domates suyu  oluyor,

kışta da sanki dalından yeni kopmuş domates ile yemek yapıyorsunuz.  

İsterseniz içine kırmızı biber de ilave edebilirsiniz o da çok lezzetli oluyor.



4 yorum:

  1. Harikasınız! Özendirdiniz beni de. Domateslerin kabuklarını soymayacak mıyız ? Ben soyuyorum ve kırmızı biberle karışık yapıyorum. Üşenmek yok bu hafta ben de yapayım :) Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler,sevgili coletté. Geçen yıla kadar kaynatıp kevgirden geçiriyordum artık zor geliyor. 4 erkek bir kızım yazlıkta hiç ama hiç işim bitmiyor.Birazcık utandım:)

    YanıtlaSil
  3. Aşkolsun! Kabuklarını soymuyor muyuz diye bilmediğim için sordum.Gerçekten bilmediğim bir ayrıntı varsa öğrenmek isterim. Hem sizin kadar hamarat bir anneyle çocuklar mutlaka gurur duyuyorlardır.
    Aslında demek istediğim şu;ben farklı yapıyorum -daha önce bloğumda paylaşmıştım -ancak bu konularda pek hevesli değilim. Kışın evde 2 kişi kalıyoruz,yazın çocuklar geliyorlar o zaman da taze domates filan yemek istiyorlar. Biliyorsunuz benimkiler yurt dışındalar,daha gelmeden taze fasulyeler,salatalıklar ,domatesler sayıklamaya başlıyorlar :)
    Tekrar ellerinize sağlık arkadaşım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Arkadaşım,kabuklarını soymuyorum ,blender iyice parçalıyor kabukları, içinde hiç belli olmuyor. Yaptığım domates sosunu sadece yemeklerde kullanıyorum.Çok çabuk ta oluyor.
      Sakın alındığımı sanmayın,tamamen benim hatam o anda okuduğumu bile anlamadan yazmışım,oruç ve yorgunluk dikkatim dağınık, Size de kolay gelsin. Sizi seviyorum şirine coletté.
      Harikasınız.

      Sil

Yorum ve beğenileriniz için teşekkür ederim.