Bu Blogda Ara

19 Mart 2012 Pazartesi

ELMA SİRKESİ

                              







                              Hiç Elma Sirkesi Yapmayı Denediniz mi?

            Elma sirkesinin faydası saymakla bitmez ,hepimiz biliriz. Piyasa da satılan sirkelerin ne kadar sağlıklı olduğu da tartışılır. Haydi o zaman hep birlikte elma sirkesi yapalım.
            Elmaların en tatlı olduğu dönemdeyiz ,şeker oranları iyice yükseldi.
Pazardan ya da marketten  en kalitesi düşük elmayı alıp en kaliteli ve sağlıklı sirkeler  yapabilirsiniz.

            
                                                          Elma Sirkesi

                Ölçüler: 5 Kilogram Elma
                              1 Su bardağı elma sirkesi
                              Cam kavanoz
                              Temiz bir bez
        Yapılışı:  Elmaları güzelce yıkayınız, katı meyve sıkacağı yardımı ile sularını sıkınız .
        Tel süzgecin üzerine temiz bir bez koyarak  elma suyunu süzünüz.
 ( Tortusunun süzülmesi için)
         Cam kavanoza boşaltın, tahta kaşıkla karıştırarak elma sirkesini ilave edin.
        Kapağınını kapatmayın ,üzerine temiz  bir bez  kapatın. Bezi kapağa                             paket lastiği ile sabitleyin.                                                                                                                        
         Bulunduğu yerin ısısına göre 1 veya 2 hafta sonra sirkeleşme başlar,
 elma tortuları da yüzeye çıkar.  Bu tortuları üzerinden tahta kaşıkla alabilirsiniz.
           İyice ekşiyince kapağını kapatabilirsiniz. Ağzını önceden    kapatırsanız      mayalanma   olmaz, sirkeleşmez.  
           Karanlık yada güneş görmeyen  bir yere koyunuz.
 45-50 gün sonra sirkeniz olur,ister hemen kullanın ister, kapağını kapatıp 
balzamik özellik kazanması için  şarap gibi yıllandırın.
            Çok iyi mayalanan  sirkenin üst yüzeyinde peltemsi bir tabaka oluşmaktadır,  halk arasında bu oluşan pelte tabakaya ana denir.    Bu tabakayı bir  kavanoza alıp saklarsanız daha sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz.
 Afiyet olsun.


  Not: Mayalanma  sırasında kendine has keskin bir koku oluşmaktadır.
Kokudan rahatsız olmamak için ,havadar bir yerde yada depo,kömürlük gibi yerlerde bulundurunuz.



2 yorum:

  1. Harika bir paylaşım. Mutlaka yapacağım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin o zaman.Sevgiler.

      Sil

Yorum ve beğenileriniz için teşekkür ederim.