Hiç Elma Sirkesi Yapmayı Denediniz mi?
Elma sirkesinin faydası saymakla bitmez ,hepimiz biliriz. Piyasa da satılan sirkelerin ne kadar sağlıklı olduğu da tartışılır. Haydi o zaman hep birlikte elma sirkesi yapalım.
Elmaların en tatlı olduğu dönemdeyiz ,şeker oranları iyice yükseldi.
Pazardan ya da marketten en kalitesi düşük elmayı alıp en kaliteli ve sağlıklı sirkeler yapabilirsiniz.
Elma Sirkesi
Ölçüler: 5 Kilogram Elma
1 Su bardağı elma sirkesi
Cam kavanoz
Temiz bir bez
Yapılışı: Elmaları güzelce yıkayınız, katı meyve sıkacağı yardımı ile sularını sıkınız .
Tel süzgecin üzerine temiz bir bez koyarak elma suyunu süzünüz.
( Tortusunun süzülmesi için)
Cam kavanoza boşaltın, tahta kaşıkla karıştırarak elma sirkesini ilave edin.
Kapağınını kapatmayın ,üzerine temiz bir bez kapatın. Bezi kapağa paket lastiği ile sabitleyin.
Bulunduğu yerin ısısına göre 1 veya 2 hafta sonra sirkeleşme başlar,
elma tortuları da yüzeye çıkar. Bu tortuları üzerinden tahta kaşıkla alabilirsiniz.
İyice ekşiyince kapağını kapatabilirsiniz. Ağzını önceden kapatırsanız mayalanma olmaz, sirkeleşmez.
Karanlık yada güneş görmeyen bir yere koyunuz.
45-50 gün sonra sirkeniz olur,ister hemen kullanın ister, kapağını kapatıp
balzamik özellik kazanması için şarap gibi yıllandırın.
Çok iyi mayalanan sirkenin üst yüzeyinde peltemsi bir tabaka oluşmaktadır, halk arasında bu oluşan pelte tabakaya ana denir. Bu tabakayı bir kavanoza alıp saklarsanız daha sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Not: Mayalanma sırasında kendine has keskin bir koku oluşmaktadır.
Kokudan rahatsız olmamak için ,havadar bir yerde yada depo,kömürlük gibi yerlerde bulundurunuz.
Harika bir paylaşım. Mutlaka yapacağım. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilKolay gelsin o zaman.Sevgiler.
Sil